05/12/2023 14:07
Najnovije vesti
YOUTUBE  American Film Institute
YOUTUBE American Film Institute

“ČIM JE DOKTOR IZAŠAO IZ SOBE, REKAO MI JE: JA SAM MRTAV ČOVEK!”: Ovako su protekli poslednji dani velike glumačke legende!

Kada je holivudska zvezda, plesač i glumac Patrik Svejzi preminuo od raka pankreasa u 57. godini, fanovi širom sveta su bili šokirani. Malo ko je znao da je glumac bolestan. Njegova supruga, spisateljica Liza Nijemi Svejzi bila je slomljena.

Pročitajte još

 

– Proveli smo ceo naš odrasli život zajedno – rekla je Nijemi (koja danas ima 66 godina) za “Today” o svom mužu za koga se udala kada je imala samo 18 godina i dodala:

– Bilo je veoma teško. To je kao da izgubiš ruku i nogu i moraš ponovo da naučiš kako da hodaš i funkcionišeš dok trpiš strašne bolove.

Četrnaest godina nakon njegove smrti, Nijemi se nada da će njena priča, koju je u partnerstvu sa Mrežom za akciju protiv raka pankreasa podelila sa svetom, pomoći da se podigne svest o bolesti koja mu je oduzela život.

– Rak ga je možda uzeo, ali ga nije pobedio. I nastavljam ovu borbu za njega – rekla je i otkrila:

– Patrik je vodio veoma tešku i dugu bitku i ako bi ona pomogla nekome drugom, to bi bila apsolutna čast za njega.

Iznenađujući prvi simptom

Svejzijeva supruga je istakla da je veoma teško rano otkriti rak pankreasa, a ispričala je koji su prvi simptomi koje oboje primetili. Prvi znak bolesti pojavio se u Svejzijevim očima. Pošto rak pankreasa može da blokira žučni kanal jetre, bolest često uzrokuje žuticu, čiji su najčešći simptomi žute beonjače i koža.

– Došao je kod mene i rekao: ‘Da li mi oči izgledaju žute?’ – rekla je za “Today”. Složila se sa njim i insistirala da ne čekaju, već da se odmah upute kod lekara.

– Žute beonjače jednostavno ne deluju normalno. Moramo da idemo sutra – prisetila se šta mu je rekla. Žutica nije bila jedini rani simptom opake bolesti:

– Imao je nekih problema sa varenjem – bol koji nije prestajao. Mada su žute beonjaće bile simptom koji nas je podstakao da odemo kod doktora.

Stručnjaci klinike Mejo objašnjavaju da zbog toga što tumori raka pankreasa mogu da pritiskaju abdominalne nerve, bol u stomaku je čest u kasnijim stadijumima bolesti. Opstrukcije creva su još jedan simptom rastućih tumora, dodaju oni. Rak pankreasa koji prerasta u prvi deo tankog creva (duodenum) ili pritisak na njega može da blokira protok svarene hrane iz stomaka u creva.

Nijemi je rekla da je doktor, čim je pogledao Svejzija, poslao ga na skener, što je pokazalo da boluje od raka pankreasa. Nakon što je prošao endoskopiju koja je potvrdila dijagnozu, Svejzi nije bio optimista u pogledu budućnosti.

– Čim je doktor izašao iz sobe, pogledao me je i rekao: ‘Ja sam mrtav čovek’ – prisetila se.

Skoro svi lekari su rekli: ‘Izvinite, pripremite se za kraj’.”

Rak pankreasa je jedan od najsmrtonosnijih od svih karcinoma. Glumac Patrik Svejzi je preminuo manje od dve godine nakon što mu je dijagnostikovana bolest.

 

NAJNOVIJE

SPOJ DISKO MUZIKE I GVOZDENE OPERE! „DISCO OPERA“ 21. MARTA PRVI PUT U MTS DVORANI
BALETSKI SPEKTAKL! UKRAJINSKI KLASIČNI BALET "LABUDOVO JEZERO" 05. MARTA U MTS DVORANI
ANTISTENDAP "ĐUROLOGIJA": 09. DECEMBRA U MTS DVORANI
SAVRŠENA BUKA! BLACK SIMPHONY- METALLICA SYMPHONYC TRIBUTE SHOW 17. MARTA U MTS DVORANI!
"NE IZGLEDA ZDRAVO": Nove fotke Nikol Kidman OZBILJNO ZABRINULE fanove, tvrde da joj je UGROŽENO zdravlje (FOTO)

NAJČITANIJE

SRBIJA VREME
Scroll to Top