05/12/2023 14:00
Najnovije vesti
FREEPIK-lookstudio
FREEPIK-lookstudio

KRAJ JE: Ovo su 4 najčešća razloga za razvod braka

Klijenti mi često kažu da su primetili te znakove pre nego je došlo do razvoda, ali nisu na njih obraćali pažnju. Istina, ne mogu se svi brakovi spasiti, ali neki bi i mogli, kaže Lisa Peper, advokatica iz Londona specijalizovana za razvode.

Pročitajte još

Napominje da se raspad veze može ponekad izbeći ako se na vreme obrati pažnja na znakove upozorenja i nešto preduzme.

4 tipična znaka da je veza ide u pogrešnom smeru:

Komunikacija je postala siromašna

Zastoj u komunikaciji, kada vam se čini da više ne možete da doprete do svog partnera, može i te kako da uzdrma temelje svake veze – kada se neko namerno ili slučajno udaljava od vas.

– To jednostavno može biti to da na kraju dana ne delite detalje vašeg dana ili veče provodite u različitim sobama u zasebnim aktivnostima – kaže avokatica.

– Naravno, ne morate da imate duboke i smislene sadržaje baš svaki dan da bi održali dobru komunikaciju, ali ako smatrate da između vas postoji sve veći jaz, tada je vreme da se nešto preduzme pre nego stvari postanu još lošije – dodaje, a prenosi Dejli Mejl.

Rešenje: Kao i kod svega, prvo i osnovno je priznati da postoji problem. Za početak, planirajte vreme koje ćete provesti zajedno u razgovoru, na primer – jedno veče ugasite televizor i razgovarajte. Važno je svaki dan odvojiti vreme da bi preneli jedno drugome što ste proživeli tog dana. Čak i kratka zajednička šetnja će pomoći.

– To je vreme kada morate da odredite svoje prioritete, odlučite šta zaista želite. Naime, ako to oboje iskreno želite, taj jaz koji je nastao među vama, možete premostiti. Ukoliko sami ne možete da rešite problem, potražite savet savetnika za brak i veze – kaže advokatica.

Prestali ste da slušate jedno drugo

– Komunicirate, ali na negativan način koji štetno utiče na vašu vezu. Svađate se oko svega, od beznačajnih stvari do velikih problema. Svađate i prepirete se stalno, ne uspevate da zaosta saslušate i razumete jedno drugo – objašnjava Lisa Peper.

Kaže da se u takvoj situaciji treba zapitati: „Kada je to prepiranje zapravo rešilo problem?“. Problem niste rešili već ste samo jedno drugome rekli gomilu ružnih stvari.

– Često čujem od klijenata kako su prestali da slušaju jedno drugo – dodaje.

Rešenje: Umesto ljutog i glasnog izlaganja, radije mirno razgovarajte o problemima. Održavanjem srdačnog odnosa, brzo ćete doći do korena problema, a tada će se i put prema rešenju početi da se nazire.

– Počinjite rečenice otprilike ovako: „Osećam se…“. To često može smiriti stvari, posebno ako priznate da bi trebalo da gledate i doživljavate jedno drugo na drugačiji način. Važno je drugoj strani dati do znanja kako se osećamo – savetuje advokatica.

Konstantno nepoštovanje, podbadanje

U braku i ljubavnim vezama uopšteno, nepoštovanje može imati mnogo lica – od, na primer, suptilnog tretiranja supruge kao trofeja do podbadanja, spuštanja, kritikovanja…

Nepoštovanje partnera je zapravo jedan oblik agresije i dok to traje, mesta za ljubav nema. Kada nekoga zaista volite, tada automatski brinete o tome kako se oseća i hoće li ga vaše reči ili postupci povrediti.

Ako se međusobno ne poštujete, tada se ni ne volite duboko i iskreno.

Rešenje: Ako smatrate da se za vaš odnos vredi boriti, tada morate da počnete da se ponašate kako treba, prvenstveno treba da budete ljubazni i brižni jedno prema drugome.

Više nemate pozitivnih iluzija

Prema jednom istraživanju, parovi koji imaju pozitivne iluzije jedno prema drugome, verovatnije će dugo biti zajedno. Parovi koji imaju tendenciju da vide ono najbolje jedno u drugome, oni ocenjuju jedno drugo kao nekoga atraktivnog, inteligentnog ili možda humorističnog.

S druge strane, ako mislite da je vaš partner neuzbudljiv u svemu i ne vidite ništa pozitivno u njemu, tada je vaša veza u problemima.

Rešenje: Pokušajte ponovo da „stavite ružičaste naočare“ i gledate partnera onako kao kada ste se upoznali, pronađite ono dobro, pozitivno, privlačno i zanimljivo na njemu.

Razmislite koliko vam vredi odnos koji imate i ako shvatite da se vredi boriti, tada se usredsredite na ono pozitivno, umesto da uvek gledate samo negativno. Zapamtite, niko nije savršen pa tako ni vaš partner, ali niti vi sami. Svet oko sebe možete gledati tako da vidite sve pozitivno ili sve negativno – izbor je isključivo na vama.

NAJNOVIJE

SPOJ DISKO MUZIKE I GVOZDENE OPERE! „DISCO OPERA“ 21. MARTA PRVI PUT U MTS DVORANI
BALETSKI SPEKTAKL! UKRAJINSKI KLASIČNI BALET "LABUDOVO JEZERO" 05. MARTA U MTS DVORANI
ANTISTENDAP "ĐUROLOGIJA": 09. DECEMBRA U MTS DVORANI
SAVRŠENA BUKA! BLACK SIMPHONY- METALLICA SYMPHONYC TRIBUTE SHOW 17. MARTA U MTS DVORANI!
"NE IZGLEDA ZDRAVO": Nove fotke Nikol Kidman OZBILJNO ZABRINULE fanove, tvrde da joj je UGROŽENO zdravlje (FOTO)

NAJČITANIJE

SRBIJA VREME
Scroll to Top