29/11/2023 23:19
Najnovije vesti
FREEPIK  pvproductions
FREEPIK pvproductions

“SAMO SI ZNATIŽELJNA”: Naučnici dokazali zašto je sasvim u redu da ŠPIJUNIRATE BIVŠEG

Retko ko od nas, bar jednom u životu nije proverao bivšeg na društvenim mrežama, posebno odmah nakon raskida. Čak i ako smo odlučili da ga više ne želimo ni videti, znatiželja je jača od nas, pa s vremena na vreme pogledamo na mrežama šta mu se dešava bez nas.

Pročitajte još

 

Na kraju krajeva, ta osoba je možda bila u našem životu duže vreme. Možda želimo da proverimo da li nam je stvarno bolje bez nje, izlazi li sa nekim novim i kakav je taj novi ili čak možda, duboko u sebi, gajimo nadu da ćemo se pomiriti.

Možda čak i razbijamo glavu tražeći odgovore zašto se veza završila. Da li je sa bivšim emocionalno sve u redu?

Ali, zašto želimo da znamo sve te stvari i zašto špijuniramo bivšeg nakon raskida? Nauka ima odgovor.

Istraživanje sa Univerziteta Vestern Ontario otkrilo je da 88 odsto ljudi ima tendenciju da na Fejsbuku prati svoje bivše. S obzirom na vreme koje je potrebno da prebolimo raskid, to ne bi trebalo da izgleda toliko šokantno.

 

Iako se mi osećamo pomalo čudno prilikom pregledanja njegovih društvenih mreža, to je zapravo vrlo prirodno, kažu stručnjaci.

“U nama je poriv da obraćamo pažnju na druge ljude. Čak i ako smo prekinuli tu vezu, u osnovi želimo da verujemo da nas niko ne može zameniti. Želimo potvrdu da smo cenjeni ili da smo dobra osoba, pa se nadamo da će onaj ko je ostao bez nas biti malo tužan i da će da pati”, otkrila je psihološkinja Pamela Rutlidž koja proučava uticaj medija i tehnologije na naš život.

Takođe, rekla je da ne treba da nas grize savest zbog gledanja stranice bivšeg.

“Ne ugrožavaš nikoga, samo si znatiželjna”, dodala je.

Dakle, iako je praćenje bivših putem društvenih mreža normalno i očekivano nakon prekida veze, ipak dolazi trenutak kada moramo da prestanemo i da se fokusiramo na sopstveni mentalni oporavak. Na kraju krajeva, mi smo najvažnija osoba u svom životu i ne treba da gubimo vreme razmišljajući po principu „šta bi bilo, kad bi bilo“.

Zaključak je, nemoj da brineš ako se zadržavaš na društvenim mrežama bivšeg dečka, to je u ljudskoj prirodi, ali umesto toga što ćeš da se baviš prošlošću, okreni se budućnosti. Bez obzira koliko smo tužni i ranjivi u tim trenucima, proći će.

NAJNOVIJE

POKLON MAJCI I OCU SA TAJLANDA: Poznat muzički par Martinetti dobio je dar od sina povodom šest decenija ljubavi (VIDEO)
DŽEJ LO SEVNULO SVE! Slavna pevačica u riskantnoj haljini
OVO JE ŠEHEREZADA IZ SERIJE KOJU JE SRBIJA OBOŽAVALA? Evo kako sada izgleda lepa glumica, skroz promenila lični opis (FOTO)
"GURNULA SAM JE TADA NIZ STEPENICE": Nadi Topčagić pao MRAK na oči zbog jedne rečenice...
ESTRADA JE NE ZANIMA: Sanja Đorđević je PONOSNA na ćerku, a svi se pitaju kako IZGLEDA i čime se bavi (FOTO)

NAJČITANIJE

SRBIJA VREME
Scroll to Top