29/11/2023 23:02
Najnovije vesti
FREEPIK
FREEPIK

TEMPERATURA IZNAD 37: Četiri greške koje prave roditelji kada je dete prehlađeno

Povećanje telesne temperature deteta iznad 37 stepeni je čest pratilac prehlada

Pročitajte još

Prehlade kod dece su veoma česte, pogotovo kod onih mališana koji su u kolektivima. Brojni roditelji se žale da ne izbijaju od lekara, mada ima i onih koji dobiju terapiju i savete pedijatra, ali opet prave određene greške.

Pored greške sa fiziološkim rastvorom koja zna da vas vodi u začarani krug iz kog je teško izaći, postoje još 4 greške koje mogu da utiču na terapiju i ozdravljenje deteta.

Spuštati ili ne spuštati temperaturu?

Povećanje telesne temperature deteta iznad 37 stepeni je čest pratilac prehlada i brojnih infekcija. Kod male dece se javlja i kao univerzalni odgovor na ‘kvarove’ tela. Kada toplomer pokaže temperaturu iznad 37 stepeni, brojni roditelji odmah pohrle za antipireticima, odnosno lekovima za spuštanje temperature.

Umerena temperatura povećava sintezu interferona, broj leukocita, sprečava razmnožavanje bakterija… U većini slučajeva, deca dobro podnose temperaturu, ona donosi više koristi nego štete.

Antipreticu su potrebni ako je temperatura porasla iznad 39 stepeni kod dece starije od 3 meseca ili iznad 38 stepeni u mlađem uzrastu. Zapamtite da antipiretici samo ublažavaju simptome, ali uzrok bolesti nije eliminisan.

Farmaceut u apoteci je najbolji savetnik

Zašto otići kod doktora kada možete da odete u apoteku i da pitate farmaceuta ‘da vam da nešto za kašalj kod deteta od tri godine’?
Farmaceut je možda dobro upućen u lekove, ali nije lekar. Nije obučen da dijagnostikuje i leči bolesti, nije video vaše dete i nije mu poznato koliko su simptomi ozbiljni.

Kašika ili kašičica nisu špric. Njihove dimenzije ne podležu strogim standardima, tako da ne mogu precizno izmeriti dozu leka. Ako dete ne prihvata špric već lek lakše pije na kašičicu, onda je rešenje da dozu leka odmerite špricem, a onda ga istisnete u kašiku.

Težina je važnija od starosti

Mnogi roditelji misle da doza leka zavisi od uzrasta deteta. Međutim, to nije tačno. Težina igra važniju ulogu. U pedijatriji, doze se izračunavaju na osnovu količine leka po kilogramu telesne težine.

Težina dece u istom uzrastu je u određenom rasponu, pa se o dozi leka treba posavetovati sa pedijatrom. U suprotnom, možete da izazovete predoziranje ili ćete dati malu dozu leka koja neće imati dovoljan efekat.

NAJNOVIJE

POKLON MAJCI I OCU SA TAJLANDA: Poznat muzički par Martinetti dobio je dar od sina povodom šest decenija ljubavi (VIDEO)
DŽEJ LO SEVNULO SVE! Slavna pevačica u riskantnoj haljini
OVO JE ŠEHEREZADA IZ SERIJE KOJU JE SRBIJA OBOŽAVALA? Evo kako sada izgleda lepa glumica, skroz promenila lični opis (FOTO)
"GURNULA SAM JE TADA NIZ STEPENICE": Nadi Topčagić pao MRAK na oči zbog jedne rečenice...
ESTRADA JE NE ZANIMA: Sanja Đorđević je PONOSNA na ćerku, a svi se pitaju kako IZGLEDA i čime se bavi (FOTO)

NAJČITANIJE

SRBIJA VREME
Scroll to Top