01/12/2023 07:24
Najnovije vesti
FREEPIK/FREEPIK
FREEPIK/FREEPIK

KAKO PRAVILNO SE MERI PRITISAK? Šest pravila koja su bitna da biste dobili TAČNE rezultate

Nemojte da pravite ove greške pri merenju pritiska

Pročitajte još

Krvni pritisak je pritisak koji krv vrši na zidove arterija. Ovaj indikator se sastoji od dve vrednosti – sistolnog (gornjeg) i dijastolnog (donjeg) pritiska.

U prvom slučaju, nivo pritiska na vaskularni zid se meri tokom srčane kontrakcije, u drugom slučaju, pritisak se određuje u opuštenom stanju srca, kada je aortni ventil zatvoren.

Gornji pritisak se određuje minutnim volumenom srca, a donji tonusom krvnih sudova. Stopa se smatra 140/90, ako su brojke veće, to ukazuje na hipertenziju, čija komplikacija može biti srčani ili moždani udar.

Foto: Shutterstock

Pravila za merenje krvnog pritiska:

1. Pre merenja pritiska potrebno je zauzeti udoban položaj, opustiti se, saviti ruku i staviti je na ravnu površinu (sto) tako da bude u nivou grudnog koša. Manžetnu (deo merača za pritisak) treba postaviti nekoliko centimetara iznad unutrašnje strane lakta. Svako uzbuđenje povećava pritisak, pa je neophodno meriti indikatore u mirnom stanju.

2. Ruku treba osloboditi odeće, ako manžetna prvo vrši pritisak na odeću, a zatim na kožu, to će povećati performanse. I što je odeća deblja, to će biti veći pritisak.

3. Ako zauzmete pogrešan položaj, u kojem su mišići napeti, indikatori će biti pogrešni. Ne možete prekrstiti noge i ruke, kao i ni dozvoliti da vam nešto pritiska udove.

NAJNOVIJE

POKLON MAJCI I OCU SA TAJLANDA: Poznat muzički par Martinetti dobio je dar od sina povodom šest decenija ljubavi (VIDEO)
DŽEJ LO SEVNULO SVE! Slavna pevačica u riskantnoj haljini
OVO JE ŠEHEREZADA IZ SERIJE KOJU JE SRBIJA OBOŽAVALA? Evo kako sada izgleda lepa glumica, skroz promenila lični opis (FOTO)
"GURNULA SAM JE TADA NIZ STEPENICE": Nadi Topčagić pao MRAK na oči zbog jedne rečenice...
ESTRADA JE NE ZANIMA: Sanja Đorđević je PONOSNA na ćerku, a svi se pitaju kako IZGLEDA i čime se bavi (FOTO)

NAJČITANIJE

SRBIJA VREME
Scroll to Top