29/11/2023 23:59
Najnovije vesti
FREEPIK     timolina
FREEPIK timolina

NUTRICIONISTKINJA UPOZORAVA: Cvekla je veoma korisna, ali lekari upozoravaju da u OVIM slučajevima može da bude opasna po zdravlje!

Nutricionistkinja Irina Borodina upozorava da cvekla može da bude štetna za ljude se određenim tegobama.

Pročitajte još

 

Smanjuje nivo lošeg holesterola, čuva srce i krvne sudove. Odičina je lečenje malokrvnosti jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca.

Nutricionistkinja Irina Borodina upozorava da cvekla može da bude i štetno za ljude se određenim tegobama.

– Cvekla, uprkos mnogim pozitivnim svojstvima može da naškodi organizmu – kaže Irina Borodina.

– Osobe koje boluju od gastritisa ne treba da konzumiraju ni u sirovu ni u kuvanu jer će pojačati tegobe. Takođe, cvekla sadrži veliku količinu kalcijum oksalata, pa je treba oprezno koristiti kod pacijenata sa urolitijazom – tvrdi ona dok je ruski lekar Mihail Kutušov upozorava da može izazvati alergijske reakcije.

Foto: Shutterstock

– Zbog velike količine hlora u sastavu, prekomerna potrošnja cvekle može izazvati iritaciju sluzokože, trnce i upalu grla. Ako osećaj pečenja ne nestane duže vreme, to znači da je došlo do alergijske reakcije.

Mogu se pojaviti osipi, oticanje respiratornih organa, limfni čvorovi se mogu povećati, čak se i groznica može javiti – rekao je on i istakao da je posebno štetna u kombinaciji s belim lukom.

NAJNOVIJE

POKLON MAJCI I OCU SA TAJLANDA: Poznat muzički par Martinetti dobio je dar od sina povodom šest decenija ljubavi (VIDEO)
DŽEJ LO SEVNULO SVE! Slavna pevačica u riskantnoj haljini
OVO JE ŠEHEREZADA IZ SERIJE KOJU JE SRBIJA OBOŽAVALA? Evo kako sada izgleda lepa glumica, skroz promenila lični opis (FOTO)
"GURNULA SAM JE TADA NIZ STEPENICE": Nadi Topčagić pao MRAK na oči zbog jedne rečenice...
ESTRADA JE NE ZANIMA: Sanja Đorđević je PONOSNA na ćerku, a svi se pitaju kako IZGLEDA i čime se bavi (FOTO)

NAJČITANIJE

SRBIJA VREME
Scroll to Top