Najnovije vesti
Najnovije

18. HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL: Elita svetske strip scene – 150 umetnika iz 20 zemalja

U Herceg Novi je stigla elita svetske strip scene – 150 umetnika iz 20 zemalja, a sve to zbog 18. Hercegnovskog strip festivala

Pročitajte još

Organizatori Hercegnovskog strip festivala su Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

“Kao da nam nije bilo dosta naše logističke muke da svakog dana selimo program sa jednog mjesta na drugo, ove godine idemo čak i van Boke, penjemo se na Lovćen, na 1350 metara i ovim zaista festival postaje svebokeški, svecrnogorski i ovo je jedan veliki komikon koji naš region i naša zemlja zaista zaslužuju”, poručio je Jovan Subotić.

On je istakao da je ovo festival “od ljubitelja stripa za ljubitelje stripa”. Izrazio je zahvalnost brojnim prijateljima koji im omogućuju da traju i “donose kulturu u Herceg Novi, pred sve one koji vole ovaj grad i u njega dolaze zbog stripa, umjetnosti, muzike”, a naročito je istakao Opštinu Herceg Novi koja je uz festival već 12 godina i hotel “Palmon bay” koji ih podržava punu deceniju.

https://www.facebook.com/share/r/utqswg8rE5ngzyEZ/

Kako je naveo, ove godine su uspjeli da na festival dovedu 150 umjetnika iz 20 zemalja, a među njima su i 12 specijalnih gostiju: Džil Tompson (Jill Thompson) i Džin Ha (Gene Ha) iz SAD, Tanino Liberatore (Tanino Liberatore) i Mateo Alemano (Matteo Alemanno) iz Italije, Erik Herengel (Éric Hérenguel) iz Francuske, Anja Morozova (Anya Morozova) iz Estonije, Toni Sandoval (Tony Sandoval) iz Meksika, Jildiraj Činar (Yildiray Çınar) iz Turske, Damijan Stepančić iz Slovenije, Đordi Taragona (Jordi Tarragona) iz Španije i Matjaš Namaj (Matyas Namai) iz Češke.

Dio programa Hercegnovskog strip festivala su i radionice stripa za osnovce i srednjoškolce, koje realizuju u saradnji sa mobilnom mrežom “One”. Prve radionice održane su juče ujutro u Osnovnoj školi “Dašo Pavičić” i Srednjoj mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić”, a danas su zakazane u Gradskoj biblioteci i čitaonici i coworking prostoru “Kolektiv Novi”. Na ovaj način mladi dobijaju priliku da o stripu uče od poznatih regionalnih strip pedagoga, Srđana Stamenkovića, Filipa Andronika i Kostje Ribnika, a za one koji se svojim talentom naročito izdvoje pripremljene su nagrade.

18. Hercegnovski strip festival donosi brojne besplatne, kvalitetne stripovske sadržaje, kao što su besplatna crtanja za fanove, radionice za sve uzraste, master class predavanja, izložbe i prezentacije, ali i muzički program svake večeri u okviru koga će nastupiti neka od najvećih imena regionalne hip-hop, rock i punk scene.

Kompletan program 18. Hercegnovskog strip festivala možete pogledati na: https://stripfestival.me/ i na društvenim mrežama festivala.

Pokrovitelji i partneri festivala su: Opština Herceg Novi, Opština Tivat, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Ministarstvo turizma Crne Gore, Ministarstvo odbrane Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi, ambasade SAD, Italije, Slovenije, Francuske, Velike Britanije i Španije, kao i preko 60 sponzora među kojima su predstavnici turističke privrede i kompanije iz Herceg Novog i Crne Gore.

Scroll to Top